SİVAS!

SİVAS!

TURİZİMCİ GÖZÜ İLE SİVASI TANIYALIM 

Sivas İç Anadolunun Doğusunda yukarı Kızılırmak vadisini Kuzeyinde kurulmuş bir ildir. Sivas Hititler dönemindeM.Ö 2000 Yıllarında önemli bir yerleşim yeri olmuştur.

Lidyalılar zamanındaki meşhur kral yolu da Sivastan geçmiştir. İlin isminin Hitit kavmi olan Sibasip isminden ve ayrıca Selçuklular döneminde üç değirmen anlamına gelen Sebast kelimesinden geldiği rivayet edilmektedir.

Türkler 1071 Malarzgit zaferi ile Anadoluyu ve Sivası Selçuklu devleti topraklarına katmıştır, Selçuklu Sultanı Alparslanın komutanı Emir Danişment Gazi Sivası feth ederek Danişment Beyliğini kurmuştur. Selçuklu devletine zaman zaman Başkentlik Yapan Sivas o dönemin en önemli medeniyet merkezlerinden biri ve Dar-ül-ala (Yücelik belgesi) unvanını almıştır.

Sivas 13.Yüzyılın ikinci yarısında İlhanlıların, 14. yüzyılın ortalarında Eratna Beyliğinin, 1381 yılında Kadıburhanettin Devletinin 1398 yılında ise Osmanlı devletinin himayesine alınmıştır.

4 Eylül 1919 yılında Ulu önde Mustafa KEMAL ATATÜRK başkanlığında toplanan Sivas Kongresinde önemli kararlar alınarak Türkiye Cumhuriyetinin temelleri atılmış ve Sivas şehri Türk tarihinde büyük önem kazanmıştır.

Sivas Merkez İlçe ile birlikte 17 ilçesi 46 Belediyesi 1237 Köyü bulunup toplam nufusu 707.445 İl merkezi Nufusu ise 224.103 tür. Yüz ölçümü 28.448 km² dir. kayseri, Yozgat Tokat, Ordu,Giresun Malatya, Erzurum ve Kahramanmaraş illeri ile komşu olan Sivas ın Yurdumuzun her tarafı ile Kara ve Demiryolu bağlantısı vardır

 

 

 

 

 

 

Pamukkale'nin kardeşi' Sivas Altınkale ziyarete açılıyor - Turk Emlak Haber Ajansı

Kangal Balıklı Kaplıcası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir